Sery Holenderskie Start

Ser EDAM - Ma cylindryczny kształt, jest typowym serem holenderskim wytwarzanym z sera krowiego. Zaliczany jest do serow półtwardych dojrzewających przez 10 miesiecy. Ma jasny środek. Jest to bardzo wytrzymały ser, który łatwo nie ulega zepsuciu. Ma łagodny smak i mało intensywny zapach, zaliczany do serów półtłustych, wspaniale smakuje w towarzystwie owoców.

Busem do Holandii, ale przy tej okazji zawsze można posmakować serów. Mały skrót:

EDAM 
Ma cylindryczny kształt, jest typowym serem holenderskim wytwarzanym z sera krowiego. Zaliczany jest do serow półtwardych dojrzewających przez 10 miesiecy. Ma jasny środek. Jest to bardzo wytrzymały ser, który łatwo nie ulega zepsuciu. Ma łagodny smak i mało intensywny zapach, zaliczany do serów półtłustych, wspaniale smakuje w towarzystwie owoców.

GOUDA 
To ser krowi o żółtawym zabarwieniu. Nazwa pochodzi od miejscowości Gouda. Ser może dojrzewać do 1 roku. Ma kształt walcowaty i słodkawy smak. Doskonale nadaje się na kanapki. Tak jak edam jest serem eksportowanym na cały świat. Sery typu gouda wytwarza się także w Polsce.

MASDAMER
Ser holenderski wytwarzany z mleka krowiego. Dojrzewa minimum 4 tygodnie- szybciej niż inne sery holenderskie. Ser ten ma dziury, które powstają w wyniku fermentacji oraz bardzo delikatną gładką skórkę. Ser jest woskowany, aby zabezpieczyć go dodatkowo przed zepsuciem. Porównywany jest do szwajcarskiego ementalera, ale jest tańszy i łatwiejszy w procesie produkcji. Jest nieco bardziej słodki i orzechowy w smaku niż ementaler.

MIMOLETTE
Ser holenderski, półtwardy o bardzo intesnsywnej pomarańczowej barwie co zwiększa jego atrakcyjność. Wytwarzany jest z mleka krowiego. Ma łagodny smak i owocowy aromat. Dojrzewa przez około 9 miesięcy i wraz z upływem czasu skóra sera twardnieje i pęka.